LinkedIn Campaign Manager

LinkedIn Campaign Manager

Visste du att LinkedIn har över 700 miljoner medlemmar i mer än 200 länder? Det gör plattformen till världens största professionella nätverk där majoriteten är karriär-orienterade och affärsinriktade. Därmed är det ett utmärkt verktyg för att nå fler personer och företag genom marknadsföring. Vill du också nå fler? Kanske vill du dela kunskap, sälja din produkt eller tjänst, eller varför inte öka kännedomen om ditt varumärke? Med det sagt vill vi ägna detta inlägg åt hur du i 5 simpla steg kommer igång med LinkedIn Campaign Manager, alltså LinkedIn annonsering.

Några fördelar med LinkedIn annonser

För det första kan du med annonsering på LinkedIn öka trafiken till din hemsida men också öka kännedomen om ditt varumärke. Annonsering kan skapa ett större engagemang gällande ditt content men naturligtvis även öka försäljningen av dina produkter eller tjänster. Utifrån målsättningar kan man skapa olika annonser som leder mottagaren dit du önskar. Vilka fördelar hade du dragit nytta av genom annonsering på LinkedIn?

Så skapar du en LinkedIn annons i 5 steg

LinkedIn sida och Campaign Manager konto

Först av allt behöver du vara medlem på LinkedIn, om du inte är det kan du registrera dig här. Det är kostnadsfritt. Därefter skapar du ett campaign manager konto, det är plattformen där alla aktiviteter kopplat till dina annonser sker. 

Strategi

I nästa steg ska du välja ett strategi, alltså vad du vill att användaren tar för beslut eller action efter att ha sett din annons. Det hjälper LinkedIn att avgöra vilken typ av annons som är bäst lämpad för ändamålet.

Det finns tre olika objektiv:

  • Medvetenhet – denna annons skapas främst för att öka kännedomen om ditt varumärke.
  • Överväganden – används främst för att att öka besök på hemsidor samt öka engagemang.
  • Konverteringar – används främst för att öka antalet leads, konvertering på hemsidan samt för jobbansökningar.

Målgrupp

I det tredje steget väljer du din målgrupp. Valen du gör här kan du alltid ändra och ständigt förbättra, samt spara till kommande annonser om så önskas. Det är rekommenderat att välja mellan två och tre attribut för din målgrupp. Om du vill kan du även välja från en lista med föreslagen målgrupp.

När du väljer din målgrupp får du göra val i flertalet olika kategorier, dessa är:

  • Arbetslivserfarenhet
  • Utbildning
  • Demografi
  • Företag
  • Intressen & egenskaper

Dessa i sin tur har flera olika underkategorier. 

Du kan även välja det som heter matched audiences, vilket är personer som du tidigare haft kontakt med eller som du har koppling till. Det är inte sällan ett bra sätt att nå ut på ett kvalitativt sätt. Du kan välja att på nytt rikta annonser mot de som tidigare besökt din hemsida (alltså retargeting). Ett annat alternativ är att använda en e-mail lista för att identifiera medlemmar på LinkedIn. Dessutom kan du ladda upp en lista på nuvarande kunder eller lista specifika konton du önskar nå ut till med din LinkedIn annons. 

När du spikar din målgrupp kan du använda OCH samt ELLER, det vi kallar för Boolean search. Om du inte har koll på vad det är eller hur du använder det kan du läsa mer om det i ett annat av våra inlägg som du finner här

Välj typ av annons

När du är klar med målgruppen är det dags att välja vilken typ av annons du vill skapa. Du kommer att bli rekommenderad olika annonser. Vi rekommenderar varmt att du skapar omkring 4-5 olika annonser. Dessa behöver inte skilja drastiskt från varandra utan kan exempelvis innehålla olika bilder, små ändringar i text med mera. Det ger dig möjlighet att ta reda på vilken annons som är bäst. 

Nedan finner du åtta olika annonser och vi tror definitivt att du kan ha nytta av flera. 

1. Bild annons

Denna annons kan vara både med eller utan text. Annonsen visas i användarens flöde och kallas då för sponsrat innehåll. Inte sällan får denna annons många visningar då den visas i mottagarens flöde. Ibland händer det att man inte ens märker att det är en annons. Nackdelen är att om man är en så kallad “scrollare”, är det också lätt att scrolla förbi den. Detta är den mest använda annonsen och är populär både för att annonsera event, webinarier, produkter och tjänster, artiklar och annat.  

2. Video annons

Ett bra sätt för att fånga uppmärksamhet och brukar vara ett utmärkt val för den som vill öka användarupplevelser, visa nya produkter eller ge en inblick i företaget.

3. Karusell annons

Karusell annons. Det är som det låter, en karusell med mellan 2-10 bilder där du förslagsvis kan visa ditt företags story, produkter eller dela insikter. Vi rekommenderar dig att använda bilder med stark visualitet som drar uppmärksamhet. Det ökar chansen att personen stannar upp och dessutom swipe:ar mellan bilderna.

4. Event annons

Event annons. Denna typ av annons används helt enkelt för att sprida ditt event och visas i personernas flöden. Annonsen inkluderar information om eventet så som datum, tid och plats.

5. Meddelande annons

Meddelande annons. Skickas direkt till personens inbox och inkluderar en call-to-action (CTA).

6. Konvertering annons

Även dessa skickas till personers inbox. Här inkluderar man upp till fem CTA och mottagaren kan ta flera olika vägar. Varje gång mottagaren trycker på en CTA visas ett nytt meddelande vilket skapar engagemang och interaktion.

7. Text annons

Den minst visuella annonsen av de alla som syns på högra sidan eller i toppen av flödet. De må vara enkla men är bra för att öka kännedomen kring ditt varumärke. Dessutom är denna form av LinkedIn annons den mest budget-vänliga.

8. Spotlight annons

Dessa syns i den högra kolumnen i flödet. De är mer personliga på grund av att de automatiskt extraherar personens profilbild och placerar den i annonsen. När man klickar på annonsen blir man direkt kopplad till hemsidan. Det är en bra annons för jobbmöjligheter, boosta varumärkeskännedom och öka trafiken till hemsidan.  

Budget & run time

Nu är vi äntligen här – det sista steget innan du kan släppa din annons lös. Tiden är nu inne för att sätta en budget för både daglig och total kampanjperiod. LinkedIn använder sig av ett auktion system för att avgöra kostnader och kostnad per klick. Priset beror på ett par olika saker så som målgrupp, bud och relevans. Du tävlar med andra annonsörer för att just dina annonser ska visas. 

Kortfattat hittar du tre olika prismodeller på LinkedIn Campaign Manager:

  • Cost-per-click (CPC) innebär att du betalar när en mottagare klickar på din annons. Det är ett bra val om du vill driva trafik till din hemsida och generera leads. 
  • Vid cost-per-impression (CPI) betalar du för varje 1000 intryck som din annons får. Du betalar för att personer ska se din annons men inte interagera med den. Detta är bäst lämpat för kampanjer med målet att bygga varumärkeskännedom. 
  • Cost-per-send (CPS) innebär att du betalar för att skicka annonser genom meddelanden, vilket innebär att annonsen kommer till personernas inkorg. 

Sist men inte minst väljer du hur länge din annons ska vara aktiv. Antingen kan du välja att den fortskrider kontinuerligt eller så väljer du start- och sluttid. 

Nu är det dags att skapa din annons, bekräfta betalmetod och därefter är du redo att köra. Lycka till!

LinkedIn Campaign Manager

Ett par sista tips! 

  • Optimera din annons för mobilanvändare. Majoriteten kollar LinkedIn via sin telefon!
  • Gör A/B tester, testa olika målgrupper och olika annonser för att hitta det som ger mest konverteringar.
  • Dela innehåll kontinuerligt, gärna varje dag där besökarna kan lära känna dig och/eller företaget. Det skapar en känsla av samhörighet och tillit. 

WEFIND hjälper dig med LinkedIn Campaign Manager

På WEFIND är vi experter på LinkedIn Campaign Manager, faktiskt allt som har med LinkedIn att göra. Vi vill se dig och ditt företag växa! Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig, oavsett om du vill lära dig mer eller vill att vi gör jobbet åt dig, kontakta oss nu!