Söka jobb på LinkedIn. Söker du jobb på Linkedin?
Då tycker jag du skall läsa vår guide nedan om hur du på bästa sätt söker jobb på LinkedIn.
1. Börja inte kontakten med en okänd person på LinkedIn med en kontakt-förfrågan!
Börja i stället med att skapa en mjuk interaktion i LinkedIn flödet mot den individ som du önskar få in i ditt nätverk – innan – du skickar en kontakt-förfrågan.
Vad menar vi med detta?
Jo chansen att personen som du önskar nätverka med släpper in dig i dennes nätverk, ökar avsevärt, om ni på något sätt haft en dialog eller interaktion på plattformen innan. Fundera på om du kan lika, kommentera eller på något annat sätt integrera med dennes innehåll. I många fall är det värt att ha ett flertal kontaktpunkter innan du skickar kontakt-förfrågan.
Du har samtidigt en mycket större möjlighet att skicka en anpassad, påläst och intressant förfrågan om ni redan haft en interaktion på plattformen. När du väl skapat en mjuk interaktion i LinkedIn flödet – Ja då är det dags och skicka kontaktförfrågan.
Då är ett bra första påläst intryck viktigt.
Hur skall jag på ett unikt, professionellt och mjukt sätt påvisa att jag gjort någon form av research och därmed skicka en anpassad, påläst och intressant kontakt-förfrågan?
- Hänvisa till den dialog/interaktion ni redan haft i LinkedIn flödet.
- Kika på Linkedin inlägg din kontakt gjort och referera till dessa.
- Kika på vilka inlägg din kontakt likat/kommenterat/delat och referera till dessa.
- Besök dess hemsida och läs på deras nyhetsdel/blogg och referera till dessa.
- Hänvisa till en gemensam kontakt som du känner bra.
- Ställ en fråga i din kontaktförfrågan som uppmuntrar individen att agera.
2. Fokusera på att få rätt kontakter före antal.
Sluta fira att du fått fler kontakter på Linkedin!
Börja fokusera på att få rätt kontakter baserat på ditt syfte med Linkedin. Gång på gång ser jag nätverkstrådar där man nästan tävlar om vem som har flest kontakter.
Vårt råd är att vända fokuset till:
– Gör jag rätt saker på Linkedin för att skapa förtroende, närvaro samt värde mot min målgrupp?
– Connectar jag med rätt individer baserat på ditt syfte med Linkedin?
Söker jag jobb i Växjö och har erfarenhet inom Retail så skulle rekryteringsbolag/beslutsfattare inom den branschen i Växjö kunna vara en målgrupp.
Förtroende tar tid att bygga. Det är viktigt att påminna sig om att människor inte alltid minns vad du sagt/gjort. Men de minns hur du fick dem att känna.
– Hur vill du att folk skall ”känna” när de ser din profil flyga förbi i flödet?
3. Arbeta proaktivt
Arbeta proaktivt mot de individer som du önskar få i gång en dialog med. I den mån det går arbeta proaktivt genom att integrera med det innehåll som dessa individer eller bolag själv kommunicerar på plattformen. Integrera i ämnen som matchar den kompetens du har och det fokus och intresseområde som du själv önskar arbeta med. På så sätt kan du redan här bygga en personlig dialog med din målgrupp samtidigt som du påvisar din kompetens inom det område du önskar fokusera på.
Lägg 10 min varje dag på att gå igenom ditt LinkedInflöde och skapar integrationer mot personer som postat något som faller inom ramen för ditt intresse.
Dock endast vid de tillfällen där det finns en sund nyfikenhet, skapar jag exempelvis en like, kommentar eller taggning.
Varför?
- Dels för att det finns en nyfikenhet utifrån det innehåll som skapats samtidigt som det ger mig en möjlighet att påverka dialogen med min egen tanke utifrån ämnet.
- Dels för att det ger mig en möjlighet att påbörja en mjuk dialog med en person som jag finner intressant, kompetent och värdeskapande.
- Dels för att det finns en möjlighet att hen också integrerar med ditt innehåll, vilket för mig är tacksamt, berikande och lärorikt.
- Dels för att det skapar på lång sikt en medvetenhet hos både mig och personen i fråga om vilka kompetensområden vi är verksamma inom, vilket är värdefullt den dagen man behöver ta hjälp av varandra.
Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev på LinkedIn.
Kontakta oss gärna >>>