De flesta företagen har idag insett värdet i att vara aktiva på sociala medier. Det är där som människor pratar om din produkt, lösning eller tjänst. Det som en person förr berättade direkt till dig face-to-face, berättar hen nu i stället här för sina följare och vänner som i sin tur delar det vidare och vidare.
En stor konsekvens av att inte vara med på en social plattform är att man inte kan svara på de omnämningar man får, positiva som negativa. Ytterligare en är att man som verksamhet riskerar att missa spännande affärsmöjligheter, samarbeten och nya intressanta människor i sitt liv.
Varför just LinkedIn ? Jo bland annat för att:
– LinkedIn har över 750 miljoner medlemmar globalt.
– LinkedIn står idag för 50% av all trafik till B2B webbplatser
– Av alla B2B-leads som kommer från sociala medier står LinkedIn för 75%.
– Varje minut får LinkedIn två nya medlemmar.
– 8.2 miljoner inlägg, artiklar/videor publiceras varje dag.
Detta gör LinkedIn till världens största affärsnätverk.
Men är det bara att sätta sig och börja posta inlägg efter inlägg utan någon speciell baktanke och hoppas på att de flyger?
Svaret är nej.
Man kan få delningar, likes och fler följare men detta bidrar inte automatiskt till att sälja, skapa intresse eller förbättra något. Precis som med alla andra delar av en fungerande organisation så behöver man en strategi och detta gäller även för sociala medier.
För att nå den effekt man är ute efter så behöver man bland annat fundera på:
Syftet – Vad är det man vill uppnå med sin sociala medier strategi? Det kan handla om att sälja mer, skapa förtroende, öka varumärkeskännedomen, rekrytera eller kanske att hjälpa era kunder.
Huvudmål – Vad är kontot på exempelvis LinkedIn tänkt att bidra med till företagets huvudsakliga mål på lång sikt? Se till att företagets huvudmål är definierat och fundera på hur de olika sociala medier plattformarna kan stötta företagets mål.
Delmål – När huvudmålet är satt så är det dags att sätta upp delmål för att kunna nå huvudmålet. Det kan handla om räckvidd, antal följare eller engagemanget på era inlägg.
Contentstrategi – Vilka är målgruppen och hur ska vi nå dem? Vad är värdefullt för dem? Utifrån att man har definierat en tydlig målgrupp så kan man börja sätta content-strategin.
Frekvens – Hur ofta ska man publicera?
Hur ska vi involvera ledning, organisation samt kollegor? Att jobba med varumärkesbyggande på LinkedIn är ett långsiktigt arbete och för att verkligen få effekt så krävs det delaktighet och engagemang från flera. Se till att samtliga inom organisationen känner till syftet, målet och strategin och involvera så många som möjligt.
Sociala medier ÄR en lagsport!
Sociala medier har idag en otrolig kraft som öppnar upp många dörrar och möjlighet.
Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev på LinkedIn.
Kontakta oss gärna >>>